Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 wordt voor de 12e keer het Nederlands Kampioenschap Goudpannen gehouden op het terrein van Bed & Breakfast Boen in Duitsland Duitsland (Boensterhaupstrasse 19, 26831, Boen - Bunde).  Er zijn toiletten en een douche en kamperen is gratis voor de deelnemers van het kampioenschap. Andere accommmodaties van B&B Boen zijn ook beschikbaar (niet gratis). Kijk voor meer informatie op www.bbboen.eu

Voor het kampioenschap zijn 10 wedstrijdbakken beschikbaar waarin de deelnemers in verschillende ronden bepalen wie de beste en snelste goudpanner is. Het Nederlands Kampioenschap is open voor deelnemers uit alle landen.

Iedere deelnemer staat in zijn eigen bak en krijgt een emmer met zand en een voor hem/haar onbekend aantal goudstukjes erin verstopt. Het aantal goudstukjes, of flakes, is voor iedere deelnemer in een ronde, heat, gelijk en is wel bekend bij de jury. De deelnemers doen het zand vanuit de emmer in een goudpan en schudden dit onder water. Doordat goud relatief zwaarder is dan zand en water, zakt het naar de bodem van de pan. De deelnemers kunnen nu het zand uit de pan wassen en de stukjes goud oprapen en in een buisje stoppen. Als de deelnemer denkt dat hij alles gevonden is, geeft hij een stopsignaal en wordt de wedstrijdtijd gestopt. Als een deelnemer een stukje verloren heeft, dan krijgt hij een straftijd van 3 minuten. De snelste deelnemers gaan door naar de volgende ronde.